Willem Witteveen

Terugblik op Willem Witteveenlezing 2015

Om het leven en werk van Willem Witteveen te herdenken, de hoogleraar rechtstheorie en retorica en senator die in 2014 om het leven kwam bij de ramp met vlucht MH17, organiseerden het Erasmus Festival Brabant en Tilburg University in 2015 de eerste Willem Witteveenlezing. Voor de lezing tekende Klaas de Vries, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en collega van Witteveen in de Eerste Kamer. Tijdens het middagsymposium gingen jongeren in op culturele ontwikkelingen die inwerken in op het functioneren van de rechtsstaat.

Willem Witteveenlezing 2015

Willem Witteveenlezing 2015

Klaas de Vries greep de Willem Witteveenlezing aan om een aantal nijpende politieke en juridische ontwikkelingen te berde te brengen. Hij verbond het denken over een menswaardig bestaan en de rol van de rechtsstaat met het motto van het Erasmus Festival Brabant 2015: waar of onwaar.

Het Willem Witteveensymposium stond in het teken van maatschappelijke veranderingen die de rechtsstaat onder druk zetten, zoals de vluchtelingenstroom en technologische ontwikkelingen. Voor welke uitdagingen komt de rechtspraak bijvoorbeeld te staan? Studenten en jonge juristen bedachten samen met wetenschappers, journalisten, rechters en politici scenario’s voor de rechtsstaat van de toekomst.

De lezing door Klaas de Vries, inleidingen op het thema, dankwoord door CdK Van der Donk, debat en de presentatie van de studenten zijn nu te zien op ons Youtubekanaal.

De tekst van de eerste Willem Witteveenlezing (2015) kunt u hier downloaden.

De tweede Willem Witteveenlezing vindt dit jaar plaats op 10 november.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *