Nieuws en Weetjes

Joris Luyendijk in gesprek met Barbara Ehrenreich

Festival van de Onderzoeksjournalistiek

De organisatie achter de Erasmusprijs organiseert een eendaags festival over onderzoeksjournalistiek ter ere van laureaat Barbara Ehrenreich in De Balie. Ehrenreich wordt geprezen om haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar journalistieke werk, waarbij zij een stem geeft aan groepen die niet of nauwelijks gehoord worden. Het festival belicht haar werk en werkwijze, en geeft inzicht in actuele ontwikkelingen in de onderzoeksjournalistiek.

Met onder meer een panel over best practices in de huidige onderzoeksjournalistiek en eenmasterclass voor studenten journalistiek door Barbara Ehrenreich en haar Britse evenknie James Bloodworth. De dag wordt afgesloten met een diepte-interview met Ehrenreich door Joris Luyendijk. Aan de hand van (film)beelden over haar leven en werk gaan zij in gesprek over haar persoonlijke drijfveren en journalistieke keuzes.

vrijdag 23 november 13.00  22.00 uur
De Balie, Amsterdam | Informatie en tickets

Zotte Zaterdag in Gouda op 20 oktober

Beleef de middeleeuwen

Kom 20 oktober a.s. naar de Goudse binnenstad en stap in de tijdmachine. Om weer uit te stappen in de late middeleeuwen …

In de tijd van kaasmakers en bierbrouwers. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers in plaats van internet, elektrisch licht en WhatsApp.
Op Zotte Zaterdag vertellen we het verhaal van Gouda in 1511, toen ‘Lof der Zotheid’ verscheen. Het baanbrekende boek van Erasmus, de briljante en geestige geleerde die in Gouda opgroeide.

Winnaar Erasmusprijs 2018 is bekend!

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2018 toegekend aan de Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941).

image

Het thema van de Erasmusprijs is dit jaar ‘De Kracht van Onderzoeksjournalistiek’. Barbara Ehrenreich wordt geprezen om haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen. Als journalist gebruikt zij verschillende disciplines: zij combineert een wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl, en haar scherpe pen is doordrenkt van droge humor. Zij is een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding, en een voorvechter van kritisch denken en fact finding. Zij brengt statistische gegevens – bijvoorbeeld over het leven aan de onderkant van de arbeidsmarkt – tot leven, met empathie en sociaal engagement als drijfveer. Daarmee belichaamt zij het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting uitdraagt.

Korte biografie Barbara Ehrenreich:
Barbara Ehrenreich is een pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij brak internationaal door met haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. Deze vorm van immersion journalism, zoals het nu wel wordt genoemd, gebruikte zij ook in later werk, waarin zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse beschreef bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Zij heeft een indrukwekkend oeuvre van artikelen en boeken op haar naam staan. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid (mythe) van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema’s zijn: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema’s die alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

Tot haar belangrijkste werken behoren: Nickel and Dimed, On (Not) Getting By in America (2001); Bait and Switch, the (futile) Pursuit of the American Dream (2005), over de keerzijde van de Amerikaanse droom; en Smile or Die (2009), over de gevaren van positive thinking ten koste van onder andere goede gezondheidszorg. Door haar onderwerpkeuze en werkwijze vormt zij een inspirerend voorbeeld voor journalisten wereldwijd.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten. Zijne Majesteit de Koning is Regent van de Stichting. De Erasmusprijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000. De prijs zal worden uitgereikt in november 2018.

Chefkok Aziatische keuken is gek op onze Hollandse boterham!

Eveline Wu is 39 en kwam op haar 15e naar Nederland.

Erasmusfestival Brabant stelde 5 korte vragen aan deze ‘Etnische Zakenvrouw 2017’:

 1. Ken je Erasmus?

“Nee! Ik heb wel 7 jaar in Rotterdam gewoond, en daar heb je de Erasmusuniversiteit. Maar ik weet niet wie het is. Ik ga het googelen.”

 1. Wat is jouw motto?

“Blijf je ontwikkelen, maak jezelf onmisbaar in je bedrijf. Dan ben je waardevol.”

 1. Voel jij je meer Nederlander of meer Chinees?

“Ik zal mij nooit 100% Nederlander voelen, maar als ik nu naar China ga, voel ik mij ook niet meer 100% Chinees. Na twee weken mis ik Nederland en Nederlandse gewoontes. Zoals boterhammen!”

 1. Je hebt nu verschillende belangrijke prijzen in de wacht gesleept vanwege je Chinese kookkunst. Eet je zelf altijd Chinees?

“Nee hoor, ik eet ook Hollandse stamppotten!”

 1. De Etnische Zakenvrouwen Awards worden elk jaar uitgereikt aan topondernemers die met hun indrukwekkende loopbaan een rolmodel en inspiratiebron zijn voor vele opkomende talenten. Waarin vind je jezelf een rolmodel?

“Binnen mijn bedrijven stimuleer ik mensen om zich te scholen, zich te ontwikkelen. Zelf blijf ik ook bewust bijleren, ik volg workshops of ga bij anderen kijken. Ik wil mensen hoop geven op groei, maatschappelijk en professioneel. Ik regel stageplekken en richt mij op de individuele toekomst van de mensen die bij mij werken. Ook al komen ze binnen zonder papieren, dan nog kunnen ze veel bereiken als ze er iets voor doen. Als je 38 uur werkt, heb je nog heel wat uren op een dag om te investeren in je ontwikkeling. Ga niet thuis op de bank hangen! Dat wil ik ze meegeven en dat is ook mijn eigen verhaal.”

Smaakt dit naar méér? Kom dan 13 december naar de Verkadefabriek om Eveline Wu te ontmoeten!

Social media


Volgende evenement

Evenementenoverzicht

 1. Fact and finding – van ver weg naar dichtbij. De kracht van onderzoeksjournalistiek op de basisschool

  22 oktober - 27 oktober
 2. Dag van de Dialoog 2018 “Compassie”

  6 november @ 18:00 - 20:30
 3. Dag van de Dialoog 2018 “Compassie”

  8 november @ 18:00 - 20:30
 4. OPENINGSAVOND Erasmusfestival Brabant 2018

  21 november @ 20:00 - 22:15
 5. ‘Thuislozen’ door Theater Utrecht & Adelheid & Zina

  24 november @ 19:00 - 25 november @ 16:00
 6. De journalist als gids in onbekende oorden – debatmiddag over de waarde van (participerende) onderzoeksjournalistiek

  29 november @ 15:00 - 17:00

Categorieën