Nieuws en Weetjes

Winnaar Erasmusprijs 2018 is bekend!

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2018 toegekend aan de Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941).

image

Het thema van de Erasmusprijs is dit jaar ‘De Kracht van Onderzoeksjournalistiek’. Barbara Ehrenreich wordt geprezen om haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen. Als journalist gebruikt zij verschillende disciplines: zij combineert een wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl, en haar scherpe pen is doordrenkt van droge humor. Zij is een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding, en een voorvechter van kritisch denken en fact finding. Zij brengt statistische gegevens – bijvoorbeeld over het leven aan de onderkant van de arbeidsmarkt – tot leven, met empathie en sociaal engagement als drijfveer. Daarmee belichaamt zij het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting uitdraagt.

Korte biografie Barbara Ehrenreich:
Barbara Ehrenreich is een pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij brak internationaal door met haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. Deze vorm van immersion journalism, zoals het nu wel wordt genoemd, gebruikte zij ook in later werk, waarin zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse beschreef bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Zij heeft een indrukwekkend oeuvre van artikelen en boeken op haar naam staan. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid (mythe) van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema’s zijn: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema’s die alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

Tot haar belangrijkste werken behoren: Nickel and Dimed, On (Not) Getting By in America (2001); Bait and Switch, the (futile) Pursuit of the American Dream (2005), over de keerzijde van de Amerikaanse droom; en Smile or Die (2009), over de gevaren van positive thinking ten koste van onder andere goede gezondheidszorg. Door haar onderwerpkeuze en werkwijze vormt zij een inspirerend voorbeeld voor journalisten wereldwijd.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten. Zijne Majesteit de Koning is Regent van de Stichting. De Erasmusprijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000. De prijs zal worden uitgereikt in november 2018.

Chefkok Aziatische keuken is gek op onze Hollandse boterham!

Eveline Wu is 39 en kwam op haar 15e naar Nederland.

Erasmusfestival Brabant stelde 5 korte vragen aan deze ‘Etnische Zakenvrouw 2017’:

  1. Ken je Erasmus?

“Nee! Ik heb wel 7 jaar in Rotterdam gewoond, en daar heb je de Erasmusuniversiteit. Maar ik weet niet wie het is. Ik ga het googelen.”

  1. Wat is jouw motto?

“Blijf je ontwikkelen, maak jezelf onmisbaar in je bedrijf. Dan ben je waardevol.”

  1. Voel jij je meer Nederlander of meer Chinees?

“Ik zal mij nooit 100% Nederlander voelen, maar als ik nu naar China ga, voel ik mij ook niet meer 100% Chinees. Na twee weken mis ik Nederland en Nederlandse gewoontes. Zoals boterhammen!”

  1. Je hebt nu verschillende belangrijke prijzen in de wacht gesleept vanwege je Chinese kookkunst. Eet je zelf altijd Chinees?

“Nee hoor, ik eet ook Hollandse stamppotten!”

  1. De Etnische Zakenvrouwen Awards worden elk jaar uitgereikt aan topondernemers die met hun indrukwekkende loopbaan een rolmodel en inspiratiebron zijn voor vele opkomende talenten. Waarin vind je jezelf een rolmodel?

“Binnen mijn bedrijven stimuleer ik mensen om zich te scholen, zich te ontwikkelen. Zelf blijf ik ook bewust bijleren, ik volg workshops of ga bij anderen kijken. Ik wil mensen hoop geven op groei, maatschappelijk en professioneel. Ik regel stageplekken en richt mij op de individuele toekomst van de mensen die bij mij werken. Ook al komen ze binnen zonder papieren, dan nog kunnen ze veel bereiken als ze er iets voor doen. Als je 38 uur werkt, heb je nog heel wat uren op een dag om te investeren in je ontwikkeling. Ga niet thuis op de bank hangen! Dat wil ik ze meegeven en dat is ook mijn eigen verhaal.”

Smaakt dit naar méér? Kom dan 13 december naar de Verkadefabriek om Eveline Wu te ontmoeten!

Etnische zakenvrouw van het jaar Eveline Wu hoofdgast op slotavond

CHEFKOK EVELINE WU UITGEROEPEN TOT ETNISCHE ZAKENVROUW 2017

Rotterdam, 26 november 2017 – Gisteren vond in Rotterdam voor de 14e keer het EZVN verkiezingsgala Etnische Zakenvrouw Awards plaats. Eveline Wu uit Eindhoven, chefkok en eigenaresse van 4 toprestaurants, sleepte de titel ‘Etnische Zakenvrouw 2017’ in de wacht. De nieuwe minister van OCW Ingrid van Engelshoven reikte de award aan haar uit. Volgens de vakjury blinkt Wu uit in ‘de waardering van medewerkers in alle functies binnen haar horecabedrijf. Voor haar collega’s probeert ze een omgeving te creëren waarin men zich thuis voelt.’ De Etnische Zakenvrouwen Awards worden elk jaar uitgereikt aan topondernemers en -managers die met hun indrukwekkende loopbaan een rolmodel en inspiratiebron zijn voor vele opkomende talenten.

Maritza Russel, bestuursvoorzitter en oprichter van EZVN: “De loopbaan van Eveline is een waar succesverhaal. En dat geeft anderen een enorme boost aan motivatie. Vooral de snelheid waarmee haar succesvolle initiatieven elkaar opvolgen is bewonderenswaardig. Eveline fungeerde al als rolmodel en dat wordt door haar overwinning extra versterkt.”

Eveline Wu – Etnische Zakenvrouw 2017
Wu’s reactie op de award: “Ik ben ontzettend trots, vooral op de teams waarmee ik werk in mijn zaken. Zonder hen had ik dit nooit gekund. Ik vind het vooral belangrijk me te blijven inzetten om ook anderen dat duwtje in de rug te geven om nét die ene belangrijke stap verder te komen.” 
Eveline Wu’s roots liggen op het platteland bij Shanghai. Haar vader was ook chef-kok en eenmaal hier in 1992 leerde Eveline razendsnel Nederlands en startte met werken in de horeca. In 1999 opende zij het eerste wokrestaurant van Nederland. Later volgden De Kreeftenbar, MOOD, Soho en Wynwood. Tijdens de World Championship Chinese Cuisine in 2016 won Eveline een gouden medaille met haar dessert. Hoewel er in Eveline’s zaken op hoog niveau gekookt wordt, is er in haar restaurants ook plaats voor mensen zonder de juiste kwalificaties. “Het feit dat ze in haar toprestaurants tevens ruimte creëert voor zwakkere groepen in de samenleving, getuigt dat Eveline niet alleen haar eigen dromen, maar óók die van anderen waarmaakt”, zegt jurylid Tatjana Romanyk, winnares in 2016.

Bron: EZVN Awards


’t is een vreemdeling zeker?
Tijdens onze gevarieerde slotavond in de Verkadefabriek zal Eveline Wu te gast zijn en geïnterviewd worden door Patrick Timmermans (Erfgoed Brabant). Er zijn nog kaarten beschikbaar!

Erasmusfestival Lezing geannuleerd

Door het overlijden van haar moeder is Jet Bussemaker verhinderd om maandag in Den Bosch de Erasmusfestival  Lezing uit te spreken. Het bestuur van Erasmus Festival Brabant heeft daarom besloten om de lezing te verschuiven naar het begin van het nieuwe kalenderjaar. Degenen die zich via de site hebben aangemeld, zijn geïnformeerd en krijgen t.z.t. een persoonlijk bericht over de nieuwe datum.

Social media


Volgende evenement

Evenementenoverzicht

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Categorieën