Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Feestelijke uitreiking van de Erasmusprijs aan Michèle Lamont

28 november 2017 @ 16:00 - 19:00

De uitreiking van de Erasmusprijs 2017 is een besloten evenement. Een delegatie van de Stichting Erasmusfestival Brabant zal hierbij aanwezig zijn. 


De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2017 toegekend aan de Canadese cultuursocioloog Michèle Lamont (1957). De prijs wordt uitgereikt op 28 november 2017 in het Koninklijk Paleis te Amsterdam door de Regent van de Stichting, Koning Willem-Alexander.

Michèle Lamont is hoogleraar Sociologie aan Harvard University, waar zij werkzaam is als Professor of African and African American Studies en als Robert I. Goldman Professor of European Studies. Zij ontvangt de prijs voor haar geëngageerde bijdrage aan het onderzoek in de sociale wetenschappen naar de relatie tussen kennis, macht en diversiteit.

Op de website van de Stichting Praemium Erasmianum staat het volgende te lezen:

Lamont heeft haar wetenschappelijke carrière gewijd aan de vragen hoe maatschappelijke omstandigheden ongelijkheid en sociale uitsluiting teweegbrengen en hoe gestigmatiseerde groepen hun eigenwaarde bewaken. In haar onderzoek staan kwesties centraal als: Hoe bepaalt iemands afkomst (wat betreft klasse, etniciteit en gender) hoe deze persoon tegen de werkelijkheid aankijkt? Hoe verhoudt het welbevinden van minderheden zich tot het welbevinden van de samenleving als geheel? Op basis van baanbrekend internationaal-comparatief onderzoek laat zij zien dat er voor achtergestelde groepen wel degelijk perspectieven bestaan om te komen tot nieuwe vormen van eigenwaarde en respect.

Op zoek naar succesformules voor sociale weerbaarheid, vraagt Lamont zich af welke culturele factoren en institutionele structuren leiden tot veerkrachtiger samenlevingen. Daarbij laat zij zien dat de aanwezigheid van diversiteit vaak leidt tot vitalere en productievere onderlinge verhoudingen, zowel in een maatschappelijke als in een wetenschappelijke context. Daarbij richt Lamont haar kritische blik ook naar binnen: zo analyseert zij welke opvattingen over waarde en kwaliteit ten grondslag liggen aan oordeelsvorming binnen de sociale wetenschappen. Juist in het huidige tijdsgewricht, waarin de autoriteit en waarheidsaanspraken van wetenschappers steeds vaker in twijfel worden getrokken, is dit onderzoek van groot belang.

Met haar interdisciplinaire aanpak, kritische blik en internationale oriëntatie betoont Lamont zich een voorvechter van het waarborgen van diversiteit in wetenschap en maatschappij. Daarmee belichaamt zij het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting uitdraagt.

Biografie Michèle Lamont
Michèle Lamont, geboren in Toronto en opgegroeid in Québec, studeerde in Ottawa en in Parijs. Na werkzaam geweest te zijn aan de universiteiten van Stanford en Princeton in de Verenigde Staten, is zij sinds 2003 verbonden aan Harvard University. Zij schreef tientallen boeken en artikelen over uiteenlopende onderwerpen zoals sociale ongelijkheid en uitsluiting, racisme en etniciteit, en instituties, wetenschap en onderwijs. In haar meest recente boek Getting Respect (2016) gaat ze in op de vergaande invloed die discriminatie heeft op het alledaagse leven van gestigmatiseerde groepen. In haar eerdere boek How Professors Think (2009) wordt uit de doeken gedaan hoe in de academische wereld wordt bepaald wat wel en niet als waardevolle kennis wordt beschouwd.

Als internationaal invloedrijk socioloog heeft Lamont bovendien een grote rol gespeeld in het verbinden van Europese en Amerikaanse onderzoeksrichtingen binnen de sociale wetenschappen. In 2002 was zij medeoprichter van het Successful Societies Program aan het CIFAR. In 2016 ontving zij een Eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Gegevens

Datum:
28 november 2017
Tijd:
16:00 - 19:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,
Website:
http://www.erasmusprijs.org/Home

Organisator

Stichting Praemium Erasmianum
Website:
http://www.erasmusprijs.org/

Locatie

Koninklijk Paleis Amsterdam
Dam
Amsterdam, NB Nederland
Telefoon:
020 - 522 61 61

Gegevens

Datum:
28 november 2017
Tijd:
16:00 - 19:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,
Website:
http://www.erasmusprijs.org/Home

Organisator

Stichting Praemium Erasmianum
Website:
http://www.erasmusprijs.org/

Locatie

Koninklijk Paleis Amsterdam
Dam
Amsterdam, NB Nederland
Telefoon:
020 - 522 61 61