Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fact and finding – van ver weg naar dichtbij. De kracht van onderzoeksjournalistiek op de basisschool

22 oktober 2018 - 27 oktober 2018

Fontys Hogeschool Kind en Educatie, afdeling Pabo Tilburg, verbindt zich ook dit jaar aan het thema van de Erasmusprijs. Studenten leren vanuit verschillende invalshoeken hoe beeldvorming tot stand komt en hoe ze een thema zo veelzijdig mogelijk kunnen inzetten en laten onderzoeken door kinderen.  Door hen uit te nodigen om zelf op onderzoek uit te gaan, willen we voorleven dat een leerkracht een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft in het verwerken van actuele zaken in zijn of haar onderwijs. Tweedejaarsstudenten leerkracht basisonderwijs kiezen uit verschillende onderwerpen, die gerelateerd zijn aan het thema van deze prijswinnaar. Een van de onderwerpen is geografisch (plastic soep) en drie ervan zijn historisch (Nederlands-Indië tijdens en na WOII 2, NSB binnen WOII en slavernij in Suriname). Ze worden door ons geïnspireerd met gastsprekers (oa. vanuit Steunpunt gastsprekers Westerbork), gaan op excursie ergens in het land en gaan zelf lokaal (in en om Tilburg) het thema verkennen. Ze werken toe naar een jury (met een student die vorig jaar gewonnen heeft, Heleen Herbert – Erasmusfestivalbestuur, Ralf Bodelier – journalist en Tjeerd van den Elsen – Leraar van het Jaar PO 2017) en presenteren hier hun persoonlijke opbrengsten en ideeën voor hun onderwijsontwerp. Iedere student werkt in een drietal en zal uiteindelijk in een basisschoolklas aan de slag gaan met het thema.

Het Erasmusfestival Brabant draagt op deze manier bij aan de persoonsvorming en kennisverdieping van Pabostudenten en aan onderwijs voor basisschoolleerlingen van groep 7/8 in Tilburg en omgeving.

Relevante link

Filmpje waarin het onderwijsprogramma wordt aangekondigd voor studenten: https://www.youtube.com/watch?v=M6_k1hX2afY&feature=youtu.be

Gegevens

Begin:
22 oktober 2018
Einde:
27 oktober 2018
Evenement Categorieën:
,
Website:

Organisatoren

Erasmusfestival Brabant
Fontys Hogeschool Kind en Educatie

Gegevens

Begin:
22 oktober 2018
Einde:
27 oktober 2018
Evenement Categorieën:
,
Website:

Organisatoren

Erasmusfestival Brabant
Fontys Hogeschool Kind en Educatie