Songs of Wars I Have Seen

Datum: zondag 10 november, 20.30 uur
Locatie: Verkadefabriek 's-Hertogenbosch

In samenwerking met November Music presenteert Erasmusfestival Brabant een verrassende instrumentatie van oude en nieuwe instrumenten en muziekstijlen. 

De magiër van het muziektheater komt met een van zijn recente klassiekers naar November Music. De Duitse componist en theatermaker Heiner Goebbels weet als een ware alchemist allianties te smeden tussen verhalen, muziek en theatrale vondsten. Centraal staat een achterhoedegevecht dat veel te vaak ongezien en ongehoord blijft: de oorlogshaarden die vrouwen over heel de wereld opslokken. Goebbels ziet Songs of Wars I Have Seen (2007) als een aanklacht tegen het leed dat vrouwen ten tijde van oorlogen ondervinden. Hij baseerde zijn muziektheaterwerk op Gertrude Steins’ memoires van het leven in Vichy, Frankrijk, gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Vlaamse gezelschappen I solisti del Vento en barokorkest B'Rock verlenen een historisch, tijdoverkoepelend aura aan Goebbels werk. Daarin past ook Matthew Locke’s partituur uit 1674 van The Tempest die Goebbels op gewiekste wijze in zijn theaterspektakel verwerkt.
Muziek, concept, regie: Heiner Goebbels. Geluidstechniek: Pieter Nys. Tekst: Gertrude Stein. Muzikale leiding: Marit Strindlund. Regie: Wouter van Looy. Licht: Peter Quasters.

Voorstellingen van Heiner Goebbels oogsten over heel de wereld lof. Prikkelende fantasiewerelden die oproepen tot nog meer theatrale verwondering. Vorig jaar won Goebbels nog de prestigieuze Ibsen Award, een internationale prijs voor theatervernieuwers. Hij sluit dit jaar het Holland Festival af met een van zijn nieuwste producties i.s.m. de Rotterdamse Operadagen en het Goethe-Institut.

Voorafgaand aan de voorstelling wordt door bestuurslid Jan van Velthoven een interview met Goebbels afgenomen. Hierbij wordt onder meer ingegaan op de raakvlakken tussen Goebbels en Habermas. 

Hoofdsponsor:                                             Festivalsponsors: