Publicatie Erasmusfestival Brabant 2013 met educatief voortraject

Traditiegetrouw zal ook tijdens genoemd festival een publicatie verschijnen, gerelateerd aan het thema van 2013 'De Toekomst van de Democratie'. We willen erachter komen hoe jongeren van het VMBO, MBO, HAVO en VWO in Brabant over dit onderwerp denken. Daartoe wordt de beoogde doelgroep geconfronteerd met een 6-tal stellingen die over de diverse vormen van democratie gaan. De 6-tal stellingen zijn gebasseerd op de volgende thema's: 1. gekozen gemachtigden 2. vrije, eerlijke en redelijk frequente verkiezingen 3. vrijheid van meningsuiting 4. alternatieve informatiebronnen 5. vrijheid van vereniging 6. inclusieve burgerrechten.

Het project staat onder leiding van 2 docenten (Maatschappijleer, Massamedia, Politicologie) van de Fontys Lerarenopleiding te Tilburg. Studenten van de Fontys Lerarenopleiding gaan, gebriefd en begeleid door de 2 vakdocenten, leerlingen uit hierboven genoemde vier onderwijsstromingen, de stellingen toelichten en voorleggen in enkele sessies.

De studenten (van de Lerarenopleiding) van Fontys maakten eerder een eerste voorselectie, waarna beide vakdocenten een definitieve keuze maakten. Alle stellingen (essays) zijn zo evenwichtig mogelijk over het boek verdeeld. Elke stelling is ingeleid door een van de 2 docenten.

In het boek is een bijzondere selectie van affiches worden opgenomen uit de 20e en 21e eeuw. Affiches handelen over onderwerpen als ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘politieke stellingname’ en ook opmerkelijke verkiezingspamfletten etc. Hiertoe is samengewerkt met MOTI in Breda.

Kars Veling, directeur van ProDemos, Huis voor Democratie en Rechtsstaat, verzorgt de inleiding.

De uitgave is niet te koop via de boekhandel. 

Hoofdsponsor:                                             Festivalsponsors: